Värske salat lepasuitsujuustu ja rabarberikastmega

30min
Keskmine

Salat, mis on kõike muud kui tavaline ning tehtud-nähtud. Üllata oma toidulauda uute põnevate maitsetega ning kerge suvise salatiga. Retsept on valminud koostöös Põhjaka mõisaga.

Koostisosad

500 g
Roheline salat
150 g
Epiima suitsujuust
Peotäis
Seedermänniseemneid
2 tk
Värske rabarberioks
0,5 tl
Sool
0,5 tl
Suhkur
0,5 tk
Sidruni mahl
1 tk
Väike sibul
Petersellilehti
Oliivõli

Valmistamine

1

Rabarberikaste

Koori rabarber ja haki see võimalikult peeneks. Võta üks tavaline tühi pooleliitrine keeratava kaanega purk ja pane hakitud rabarber sinna seisma. Lisa pool teelusikatäit soola ja samapalju suhkrut. Jäta 20 minutiks lauale seisma. Hakitud rabarberit peaks purgi põhjas olema umbes üks sentimeeter. Samal ajal kui sool purgis rabarberit töötleb ja sellest vett välja ajab, haki mugulsibul ja petersellilehed. Lisa need purki ja pigista sinna peale poole sidruni mahl.
Mõõda klaaspurki kaks korda nii palju oliivõli, kui seal on rabarberi- ja maitseainesegu. Lisa värskelt jahvatatud musta pipart, keera purgile klaas peale ja raputa tugevalt. Lisa vajadusel veel sidrunit, soola, pipart või suhkrut. Tulemusena on sul purgitäis maitsvat salatikastet, mida on hea külmikuks purgiga säilitada ning värskelt salatile kallata. Rabarberi asemel võid kasutada ka muid happelisi vilju nagu astelpajud või pohlad.
2

Salat

Varu peenralt, turult või poest kodumaiseid või võimalikult värskeid salatilehti. Rebi lehed näppude vahel suupärasteks tükkideks ja pane suurde kaussi. Lisa soovi korral erinevaid ürte, kurki, tomatit jne.

Valmista rabarberikaste ja sega salatilehed õrnalt kastmega kokku.
Serveeri salat koos kodumaisest piimast valmistatud ja naturaalset lepasuitsu saanud Epiima juustu laastude ja röstitud seedermänniseemnetega.
3

NIPP: Kõigi salatikastmete klassikaline retsept on üks osa hapet (sidrun, laim, äädikas, marjad) ja maitseaineid (ürdid, sibul, küüslauk) ning kaks osa oliivõli. Kõige lihtsam on koguseid silma järgi mõõta klaaspurgis.

Head isu!